Чим годувати козу взимку ? Види корму та правила їх заготівлі.
У зимовий час вранці та вдень козам дають менш цінні грубі корми, а на ніч - конреклубнеплоди, хороше сіно і концентровані корми.
Кращим приміщенням для утримання кіз в зимовий період вважається хлів, побудований з дерев'яних колод або брусів. Висота хліва повинна бути не менше 2 метрів. У приміщення обов'язково повинен проникати природне світло, а температура взимку не повинна опускатися нижче +6-8 градусів.
Годувати козу взимку слід три рази на добу. Перед дачею корму важливо ретельно очищати годівницю від залишків старої їжі. Для напування використовують чисту і не дуже холодну воду ( +10-15 градусів).
Чим годувати козу взимку ? Вранці та вдень козам дають менш цінні грубі корми, а на ніч - конреклубнеплоди, хороше сіно і концентровані корми. Раз на день у концкорми слід додавати дрібку солі, а 1-2 рази на тиждень - 10-15 г крейди. Годувати козу взимку можна коренеплодами, як у вареному, так і в сирому вигляді. Сирий порізану картоплю містить багато вітамінів. Не можна годувати козу взимку позеленілими і пророслими очищеннями і бульбами картоплі. Великі коренеплоди, наприклад буряк, слід порізати на дрібні шматки, попередньо очистивши від землі. Варений буряк не можна довго тримати у відварі. Відразу після варіння його слід злити.
Годувати козу взимку можна гілковим кормом. Кози найбільше люблять віники осики, берези та липи. Дубові і вербові віники слід давати в обмеженій кількості, а от кропива і лобода збагатять козяче меню вітамінами. Щоб тварини були здоровими і давали додатково до 40 літрів молока на рік, потрібно щодня давати їм спеціальні вітамінно-мінеральні добавки.
При годуванні кози взимку слід розрахувати на добу на одне доросле тварину 1,5-2,5 кг грубих кормів. Найкраще кози поїдають лісове, степове і лугове сіно. Також можна давати висушені зелені бур'яни, гілки дерев з листям, сухе листя, картопляну, гарбузове і бурякове бадилля, кукурудзяні стебла, полову ярих культур і солому. На зиму дорослої козі знадобитися заготовити 700-800 кг різного грубого корму, в тому числі 200-250 кг сіна ( для молодняку на 30-40 % менше).
Гілковий корм для годування кози взимку починають заготовляти в червні- липні. Молоді пагони слід зрізати з листям довжиною 50-70 см, зв'язати в пучки і розвісити на горищах. Висушувати віники потрібно протягом 10-15 днів. Не рекомендовано пов'язувати віники синтетичним шпагатом і дротом. Гілковий корм можна заготовляти з тополі, верби, клена, берези, в'яза, ліщини та інших дерев і чагарників. Картопляне бадилля і кукурудзяні стебла потрібно зрізати зеленими разом з бур'янами, зв'язати в снопики і висушити.
Козам, особливо високоудійних, крім грубих кормів слід давати суміш розмелених концентратів ( 0,3-1 кг на день) і соковиті корми: дробленую буряк, гарбуз, капусту, ріпу і інші овочі в сирому вигляді (2-4 кг на день), варену картоплю (1-2 кг на день). Також можна давати картопляні очистки та кухонні відходи, які краще посипати комбікормом або борошном. Молодняку в зимовий період дають таку кількість корму, як матці в першу половину вагітності. Щодня кожній козі слід давати по 8-15 г кухонної солі і 7-10 г крейди.
Пропонуємо препарати для кіз
ИнтровитА+Орал (1 л), Олиговит (100 мл)