Чим годувати свиней? Три основні групи кормів, що впливають на якість м'яса і сала.
Свині, порівняно з великою рогатою худобою, значно більше вживають концентрованих і менше соковитих, зелених і грубих кормів. Усі корми для свиней по впливу на якість сала і м'яса поділяються на три основні групи.
Свині відносяться до тварин з однокамерним шлунком. З цієї причини на відміну від великої рогатої худоби свині значно більше вживають концентрованих і менше соковитих, зелених і грубих кормів. Також годувати свиней можна кормом тваринного походження. Усі корми, якими можна годувати свиней, за впливом на якість сала і м'яса поділяються на три основні групи.
До першої групи належать корми, що використовуються для годівлі свиней з метою отримання м'яса високої якості. До таких кормів відносяться: соковиті - напівцукровий і цукровий буряк, гарбуз, морква, картопля; зернові - горох, ячмінь, пики, просо; зелені - конюшина, кропива, люцерна, еспарцет, лобода, щириця; корми тваринного походження - м'ясні та молочні відходи , молоко; грубі корми - сінна борошно з високоякісного бобового сіна (конюшина, люцерна, еспарцет). Можна годувати свиней цими кормами, як окремо, так і в суміші. Зелені трави, буряк, моркву і молочні відходи знижують негативну дію на продукцію свинарства макухи, сої, кукурудзи. Із зернових краще годувати свиней горохом і ячменем, так як вони сприяють підвищенню щільності сала і смакових якостей м'яса. Також горох сприяє швидкому зростанню поросят. Введення в раціон моркви, гарбуза і буряків (корми, що містять багато вуглеводів) призводить до отримання щільного зернистого сала.
Друга група включає пшеничні висівки, кукурудзу, гречку, ячмінні та житні висівки. При використанні таких кормів знижується якість свинини. Щоб уникнути подібного, корми другої групи вводять в раціон свиней в суміші з кормами першої групи в співвідношенні 1:1.
До третьої групи належать корми, при використанні яких істотно знижується якість продукції. До таких кормів відноситься овес, соя, макуха. Якщо годувати свиней подібними кормами, тоді сало втрачає зернистість і щільність, жовтіє досить швидко при зберіганні, а м'ясо виходить в'ялим, рихлим, малопридатним для тривалого зберігання. Краще годувати свиней подібними кормами з метою беконного і м'ясної відгодівлі тільки до досягнення твариною маси 60 кг і в поєднанні з цукровим буряком, люцерною і молоком.
На якість сала і м'яса сильно впливає корм, що використовується в останні два місяці перед забоєм. Рекомендується в цей період збільшити кількість кормів, які сприяють підвищенню якості сала і м'яса. При цьому не можна годувати свиней кормами третьої групи.
Часто для відгодівлі свиней застосовуються відходи городніх культур - листя капусти, бадилля буряка, падалицю різних фруктів, перезрілі огірки. Досить важливим кормовим засобом є відходи їжі: залишки каші, м'яса, риби, борошна, сиру, сирих і варених овочів, очищення картоплі, моркви, ріпи, яєчна шкаралупа. Не можна годувати свиней подібним кормом з додаванням чайного і лаврового листя, кавової гущі, кірочок цитрусових і бананової шкірки.
Поживну цінність харчових відходів, що використовуються для годівлі свиней, визначає їх склад, що залежить від пори року і характеру споживаних продуктів. Важливо пам'ятати, що чим вища вологість харчових відходів, тим нижча і поживність. Сухі харчові відходи можна прирівняти до концентрованих кормів.