Білкові корма в раціоні свиней на відгодівлю
Багатьох цікавить питання, як же швидше відгодувати свиню в домашніх умовах, щоб отримати найбільший прибуток.
Багатьох цікавить питання, як же швидше відгодувати свиню в домашніх умовах, щоб отримати найбільший прибуток. Все залежить від того, який тип відгодівлі Ви виберете: м'ясний або м'ясо-сальний.
М'ясна відгодівля свиней починається з тримісячного віку і триває до восьми місяців, коли вага поросяти досягає 110-130 кг. На м'ясну відгодівлю підходять свині всіх порід і статур.
М'ясну відгодівлю свиней поділений на два види:
- Мало інтенсивна м'ясна відгодівля свиней має на увазі низький приріст маси, оскільки використовують дешеві корми, які мають низьку поживність.
- Інтенсивну м'ясну відгодівлю свиней використовують найчастіше. Раціон свиней при м'ясній відгодівлі залежить від пори року. Так, в зимовий період основу раціону складають суміші з концентрованих кормів, приблизно 60% від усього раціону, соковиті корми, бобове сіно, харчові відходи. А в теплу пору року свиней відгодовують грубими і соковитими зеленими кормами.
Для того, щоб заповнити всі потреби організму свині в поживних речовинах, їх раціон повинен включати м'ясне, рибне і м'ясо-кісткове борошно. Всі соковиті корми позитивно впливають на якість свинини, тому рекомендують давати зелені трави бобових культур, а так само картоплю і цукровий буряк. Концентровані корми необхідно давати у вигляді суміші з ячменю, гороху, кукурудзи, пшеничних висівок, а також рибного та м'ясо-кісткового борошна. Обов'язковою умовою при м'ясній відгодівлі свиней є вільний доступ до води. Так само дають мінеральну підгодівлю у вигляді кухонної солі і крейди.
У заключному періоді м'ясної відгодівлі свиней необхідно використовувати якомога більше соковитих кормів, а також комбісилос, молочні відходи. За 1,5-2 місяці до забою з раціону обов'язково виключають барду, макуху, овес, висівки, сою і рибні відходи, оскільки ці корми негативно впливають на якість м'яса.
Найбільш частим типом годівлі свиней є відгодівля до жирних кондицій, або як його ще називають «сальна відгодівля». Період такої відгодівлі триває не більше 5 місяців, причому для сальної відгодівлі підходять тільки свині, які старше двох років, або ж свині у віці більше 1,5 років, які відносяться до культурних порід. Це пов'язано з тим, що вони перестають набирати м'язову масу і активне годування призводить до утворення сала.
Раціон свиней на сальній відгодівлі повинен складатися з соковитих і грубих кормів, причому вуглеводисті корми повинні складати до 50% від усього раціону. Основою раціону служать коренеплоди, бурякова гичка, баштанні культури, кропива, об'ємні корми і різні відходи.
Сальна відгодівля свиней має на увазі використання меншої кількості білка, при цьому відгодівля розділена на кілька періодів:
- Перший період триває до 8 тижнів, при цьому свиням дають менш цінні та поживні корми.
- Другий період триває до трьох тижнів, всім свиням дають концентровані корми, але в невеликій кількості, так як їх організм не здатний відкладати велику кількість сала. Поять свиней не більше трьох разів за добу.
- Третій період сальної відгодівлі – це годування свиней густими мішанками. У цей період необхідно прибрати концентровані корми, які негативно впливають на якість сала.
Раціон свиней в період відгодівлі до жирних кондицій впливає не тільки на якість сала, а й свинини, тому ви повинні слідувати всім правилам годування свиней, щоб отримати максимальну вигоду від їх вирощування.