Основні правила годівлі качок
Раціон годування качок має враховувати їх підвищений обмін речовин. Як правильно підібрати корм для качок, розповідається у статті.
При організації годівлі качок слід враховувати деякі їх відмінності від інших видів сільськогосподарських птахів. У качок більш висока перетравлюваність корму та обмін речовин, тому при розробці їх раціону варто враховувати цей факт. Чим годувати качок?
При годуванні качок основним кормом є зернові: кукурудза, ячмінь, просо, овес, пшеничні і житні відходи. Ячмінь добре використовувати як для годування дорослих качок, так і для молодняка. Він надає позитивну дію на розвиток пір'яного покриву. У раціоні годування качок ячмінь може становити 30 - 40% від загальної кількості зернових кормів. Овес становить до 20% від загальної кількості, він стимулює ріст пір'я. У раціон птиці можна включати до 35% пшеничних відходів, які використовують у складі кормових сумішей.
Житні відходи по живильній цінності майже нічим не відрізняються від пшеничних, але їх згодовують у кількості 6 - 10% від загального раціону і додавати в корм їх можна не раніше, ніж через три місяці після збирання врожаю, інакше свіже жито може викликати розлад травлення у птаха. Качки з великою охотою їдять турнепс, картоплю, брукву і буряк. Включаючи в раціон годування качок обрат, рибу та інші тваринні корми, задовольняється потреба птиці в кормах тваринного походження.
При годуванні качок-несучок обов'язково потрібно використовувати трав'яне борошно, силос, моркву і пекарські дріжджі. З мінеральних добавок для годівлі використовують вапняк, кісткове борошно і ракушечник. За добу одна качка споживає 650 - 750 мл води.
Для приготування вологих мішанок використовують прокисле молоко, зерновідходи, кухонні відходи, ряску, бадилля, овочі та ін. Зерно ячменю качки їдять погано. Тому рекомендується його замочувати в теплій воді на 10 - 20 годин і потім в цій же воді згодовувати його птахові. Качок рясно годують три рази на день вологими мішанками. Рекомендується використовувати наступний склад борошняної суміші (%):
- Ячмінна дерть - 25;
- Пшеничні зерновідходи - 20;
- Вівсяне борошно - 20;
- Кукурудзяна дерть - 25;
- Макухи - 8;
- Столова сіль - 2.
Мішанку найкраще готувати на бульйоні або прокислому молоці. До неї бажано додавати варену картоплю, ставкову і польову зелень, сирі коренеплоди в подрібненому вигляді і харчові відходи.