Особливості розведення гусей. На що варто звернути увагу?
Розведення та утримання гусей - прибуткова справа. Домашні гуси швидко ростуть і дають велику кількість м'яса, яєць, жиру, пуху і пір'я.
Багато власників присадибних господарств займаються розведенням птиці. Це дуже корисна і прибуткова справа. Одними з найбільш рентабельних і продуктивних птахів вважаються гуси. Вони швидко ростуть і дають велику кількість м'яса, яєць, жиру, пуху і пір'я.
Гусі не бояться холоду, невибагливі в утриманні, вже ранньою весною майже повністю переходять на підніжний корм. Крім того, володіючи високою енергією росту, до двох місяців гусенята досягають живої маси 4,0-4,5 кг. Травний тракт гусей довше тіла в 11 разів, а сила тиску м'язового шлунка в два рази вище, ніж у курей, краще розвинені сліпі відростки кишечника. Все це дозволяє гусям перетравлювати клітковину на 50 відсотків, а енергію кормів з низьким вмістом білка використовувати на 70-80 відсотків. Тому доцільно влітку випасати гусей на пасовищі, де вони споживають до 2 кг трави, і тільки ввечері давати 30 г зерна на голову виключно для того, щоб не відбилися від будинку.
Утримувати гусей можна в пристосованих приміщеннях (наприклад, кинуті свинарники, телятники), які треба ретельно вимити і продезінфікувати. На 10 квадратних метрах гусятника утримують до 15 голів гусей. Приміщення не опалюють, але засипають 30-см шаром підстилки. Гнізда для кладки яєць роблять з фанери або тесу і встановлюють у затіненій частині гусятник на підлозі, розміри гнізда: ширина - 400 мм, довжина - 600 мм, висота - 500 мм, висота поріжка гнізда - 100 мм. Годівниці для домашніх гусей роблять з дощок товщиною 2 см, щоб не перевертали. Розміри: ширина - 20 см, довжина - 100 см, глибина - 20 см. Поїлки встановлюють на висоті 40 см від підлоги. Можна під поїлки використовувати тазики і відра. Фронт годівлі повинен бути не менше 13 см на голову, а напування не менше - 2 см.
Восени і взимку гусей годують двічі. Вранці дають 20-60 г цільного зерна на голову, а ввечері готують вологі мішанки з 50-100 г зерно-мучних кормів і 300-500 г соковитих кормів (варену картоплю, сирі подрібнені буряки, морква, турнепс, бруква) на одну голову. Також щодня дають кожному гусаку 150-200 г сіна. Крім того, в годівницях обов'язково повинні бути крейда, ракушечник (подрібнений), кісткове борошно. У зимовий період обов'язково дають гусям вітаміни А, D, В.
Домашнє розведення гусей не потребує великих фінансових затрат. Правильно організувавши своє господарство, Ви швидко почнете отримувати прибуток.