Як правильно годувати корову. Норми годівлі корів з урахуванням кормових одиниць.
При годівлі великої рогатої худоби обов'язково враховуються потреби тварин в кормових одиницях, сухій речовині, кальції, фосфорі, протеїні і каротині.
Правильне годування корови забезпечує високу молочну продуктивність. Повноцінне годування має важливе значення для отримання здорового потомства, нормального його розвитку і зростання у внутрішньоутробний період і після народження.
Раціональне годування корови можна організувати лише на основі обґрунтованих норм, які розробляються після вивчення потреби тварин в поживних речовинах. Встановлено, що коровам необхідні 80 біологічно активних і поживних речовин. У їх число входять білки, клітковина, незамінні амінокислоти, жир, цукор, мікроелементи, мінеральні речовини, вітаміни.
Досить складно і практично недоцільно контролювати надходження в організм тварин разом з кормом поживних речовин. При годуванні корови обмежуються тільки з урахуванням найважливіших показників харчування. Обов'язково враховуються потреби в кормових одиницях, сухій речовині, кальції, фосфорі, протеїні, каротині. Головним показником кормової норми є потреба в кормових одиницях. При загальній живильній цінності кормова одиниця прирівнюється до 1 кг вівса, в якому міститься 3000 кДж енергії. Показники клітковини, протеїну, фосфору, кальцію і каротину відносяться до якісних характеристик, що найбільш важливі для організму і без надходження яких отримати очікувану продуктивність від тварини неможливо.
Повновіковій дійній корові для забезпечення життєвих функцій (руху, дихання, травлення та ін.) потрібно на кожні 100 кг живої маси 30-70 г протеїну і по одній кормовій одиниці. На освіту одного літра молока потрібно 0,5 кормової одиниці і 70 г протеїну. Для молодих корів (1-го і 2- го отелень) і тих, що мають погану вгодованість, норми збільшуються на 1-2 кормові одиниці і 110-120 г протеїну. Таким шляхом можна підрахувати добову потребу корови в поживних речовинах.
Як правильно годувати корову? Годувати корову слід три рази на добу. Соковиті і зернові корми слід давати вранці та опівдні, а грубі - при кожному годуванні. Спочатку рекомендується давати концентровані корми, потім соковиті і в останню чергу грубі. Після кожного годування слід поїти корів досхочу.
Якщо для годування корови використовується зерно, тоді його попередньо дроблять або розмелюють на борошно. Концентровані корми дають сухими або у вигляді густої мішанки. Щоб поліпшити смакові якості до них додають трохи кухонної солі. Картоплю і коренеплоди необхідно попередньо очистити від землі і помити. Їх дають корові в сирому вигляді. Мінеральну підгодівлю і кухонну сіль краще давати у вигляді лизунців або в суміші з концентрованими кормами. Кухонну сіль слід давати з розрахунку 5 г на 100 кг живої маси тіла і на кожен кілограм молока ще по 4 м.
Пропонуємо широкий вибір препаратів для корів:
Биотан 3Z (1 кг), Продевит форте (100 мл), Кайод 0,006 г (табл. 0,5 кг)