Як вирощувати курей з метою отримання великих яєць
Вирощуванням курей займаються заради отримання м'яса, яєць, пуху і пера . Різні породи курей відрізняються напрямком використання та особливостями розведення.
Домашня курка є найпоширенішим, численним і улюбленим видом домашньої птиці. На сьогоднішній день виведена величезна кількість різних порід цієї птиці. Вирощуванням курей займаються заради отримання м'яса, яєць, пуху і пера . Різні породи курей відрізняються напрямком використання та особливостями розведення.
Найчастіше в присадибних господарствах вирощують курку для отримання яєць і м'яса. Щоб правильно вирощувати курей необхідно знати про їхні потреби харчування в різні вікові періоди. Так, в перші десять тижнів у курей відбувається формування і зростання кісткових тканин, м'язів і скелета. У курчат формується опорно-руховий апарат . Це період вирощування курей несучок є найважливішим з точки зору підтримки однорідності. До кінця 10 тижні вага курки повинен бути трохи вище 1 кг . На 15 тижні цільової вага повинна становити 1,5-1,6 кг . Далі збільшення ваги на кожному тижні має становити не менше 90 м. До 16 тижня, коли кури готові до відкладання яєць, їх щотижневий приріст ваги повинен бути 175 р. Цього можна досягти завдяки збільшенню обсягу корму з 15 тижня життя.
У вирощуванні курей несучок 15 тиждень є переломним в плані фізіологічного дозрівання птиці. Саме в цей період необхідно провести останню їх сортування за вагою. У цей момент вага курки починає впливати на швидкість дозрівання яєчників. Якщо вага виявиться менше 1,5 кг, тоді яйця будуть невеликими, можливі дефекти шкаралупи і невисока запліднюваність . Такі курки схильні до насиджування яєць, що вкрай небажано для птахофабрик. Якщо в 15 тижнів кури важать більше 1,6 кг, тоді яйця вони починають нести раніше решті птиці, яєць буде багато, їх запліднюваність буде невисокою, але вони будуть великими і можливо двожовтковими .
У вирощуванні курей період з 15 по 20-22 тиждень є останнім проміжком часу, коли всю птицю можна привести до загальної однаковій масі . У подальшому головним завданням птахівника є проведення стада через статеве дозрівання з максимальною кількістю якісних курей-несучок, які виробляють хороші інкубаційні яйця. Пусковим механізмом для початку дозрівання яєчників у курей є одночасне збільшення двох параметрів - інтенсивності освітлення і довжини світлового дня . Світлова стимуляція повинна запускатися на більш ранніх термінах ( 20-21-1 тижня ) . При вирощуванні курей необхідно знати, що вони дуже чутливі до змін світлового режиму. На птахофермах на птахів направляють штучне освітлення, яке працює за заданою програмою . Створити умови світлової стимуляції можна і без серйозних витрат на штучні джерела освітлення, правда, з меншою ефективністю.
Щоб виростити курей необхідно не тільки правильно утримувати їх в курнику, а й повноцінно годувати. Для цього знадобитися запастися кормами, які кури поїдають протягом усього року. У раціоні харчування курей несучок обов'язково повинні бути присутніми вуглеводисті корму. До них відносяться злакові корми: пшениця, овес, житні відходи, ячмінь, сорго, просо, кукурудза, чумиза, соняшникова макуха . Різноманітне годування допоможе виростити здорових курей. Зерновий корм містить багато калорій, що в поєднанні з іншими кормами дасть позитивний ефект.
Пропонуємо препарати для курей: Чиктоник (1л), Аминосол (Aminsol) 30 мл, Байтрил 10% орал. (1амп.х 1 мл)