Як вирощувати овець пасовищно-стійловим методом
Легше всього вирощувати овець пасовищно-стійловим методом. Для цього в зимовий період потрібно сіно, а в літній - пасовища.
Чи вигідно вирощувати овець ? Відомо, що продукцією вівчарства є шерсть, овчина і продукти харчування - молоко, жир, м'ясо. Вівці є витривалими тваринами, що легко пристосовуються до пасовища в передгір'ях, на схилах ярів, в напівпустелі, тобто в місцях, що недоступні для великої рогатої худоби. Вирощувати овець можна пасовищно-стійловим, стійлово-пасовищним і цілорічним стійловим методом.
Легше всього вирощувати овець пасовищне-стійловим методом. Для цього в зимовий період потрібно сіно, а в літній - пасовища. Тип і розмір приміщення для вирощування овець визначається кліматичними умовами, застосовуваної технологією і напрямом господарства. Для утримання невеликого стада овець не потрібно великих коштів і дорогих споруд.
За напрямом продуктивності поділяють такі групи порід овець:
· Тонкорунні - вівці, яких вирощують для отримання однорідної вовни, яка складається тільки з пухових шерстинок;
· Напівтонкорунні - вівці з однорідною вовною, але менш тонкою, ніж у тонкорунних, а самі тварини скоростиглі, великі і з хорошою м'ясною продуктивністю;
· Грубошерсті - вівці, яких розводять для отримання м'яса і овчини.
Серед низки синтетичних порід овець найбільш популярною є романівська. Вівці цієї породи в рік дають по 4-5 ягнят, тоді як інші породи по 1-2. Поведінка овець з боку виглядає беззахисною. І дійсно, вчені довели, що така боязкість овець пояснюється їх слабким зором. Саме тому у овець сильно розвинене почуття стадності : куди йде одна вівця, туди і всі інші. Розвинена стадність цих тварин істотно ускладнює догляд за ними. При вирощуванні овець слід знати, що вони погано запам'ятовують свій двір. Рекомендується випасати їх разом з козами, які порівняно добре орієнтуються в просторі. Можна в перші дні пасовищного сезону підгодовувати овець комбікормом, тоді вони швидше запам'ятають дорогу додому.
Рекомендується пасти овець розгорнутим фронтом. При такому випасі тварини не заважають один одному і менше вибивають пасовищі. Вранці овець слід випасати на гірших ділянках, а надвечір перевести на кращі. Випас потрібно починати до сходу сонця. У літні спекотні дні припиняють випас з 11 до 16 годин. У цей час вівцям необхідний відпочинок в тіні. Коли настає вечірня прохолода, випас відновлюють і продовжують до темряви.
Вівці вимагають на 1 кг сухої речовини корму близько 2-3 літрів води. Їх добова потреба у воді істотно залежить від пори року, фізіологічного стану і віку. Дорослих овець необхідно випоювати 3-4 літрами, а в жарку погоду - 6 л. Питна вода повинна мати температуру не нижче 10 градусів.
Тривалість життя овець становить 20-25 років. У господарстві і матку, і виробника використовують не довше 7-8 років. Якщо тварина володіє підвищеною продуктивністю, тоді утримувати його можна і довше, щоб отримати більше потомства з цінними якостями.
Якщо Ви зважилися вирощувати овець, тоді повинні знати, що з часом у них стираються зуби і їм стає складно пережовувати жуйку, особливо при випасанні на кам'янистих і піщаних ґрунтах.
Вирощувати овець досить вигідно, адже вони годують і одягають людини. Баранина є улюбленим видом м'яса багатьох народів.
Пропонуємо препарати для овець: Витамин АД3Е орал. (1 фл.х 1 л), Гепави-кел (100 мл), Клозантел-50 (1 фл.х 100 мл)