Як вирощувати страусів і в чому привабливість такого бізнесу
Сьогодні страусів вирощують для отримання пір'я, шкурок, м'яса, яєць, а також у медичних цілях. Детально про це читайте в статті.
Страус - найбільша птах у світі. Вирощування страусів у багато подібно з роботою звичайної птахоферми, хоча є і ряд важливих відмінностей.
Вперше вирощувати страусів почали в Південній Африці в 60 -70- х роках XIX століття. У той час вирощували страусів для збору пір'я. Цей бізнес розвивався досить швидко. До 1914 року поголів'я страусів зросла до 1,2-1,5 млн. Але, на початку 50- х років попит на страусове перо істотно знизився, що призвело до різкого скорочення поголів'я цього птаха.
Відродження бізнесу з вирощування страусів сталося в 1970- х роках, коли вперше з'явилися попередження про продовольчу кризу. У цей період стали вирощувати страусів на м'ясо. Тобто, при колишньому рівні стартових інвестицій віддача від вирощування страусів підвищилася майже на порядок. Тільки в ПАР щорічно експортували більше 90 тис. страусових шкурок. З тих пір галузь щорічно збільшувала зростання на 8-12%. З середини 1990- х років вирощуванням страусів зайнялися і в Україні.
Сьогодні в нашій країні працює близько 60 страусових ферм, які в основному зосереджені в південно-східних, центральних і західних регіонах. Комерційне поголів'я страусів налічує 5,8-6,5 тис. особин і володіє тенденцією поступального зростання. За цим показником Україна поступається сусідній Росії ( більше 10 тис.) і Польщі (близько 8 тис.).
Сьогодні страусів вирощують для отримання пір'я, з яких виготовляють вироби для чищення та догляду точних механізмів, дрібних деталей і вузлів сучасного обладнання. Попит на пір'я існує в декоративно - прикладної індустрії, дизайні інтер'єрів і світі моди. Для цих цілей краще підходять пір'я птахів, що вирощені в регіонах з сухим кліматом.
Найбільш затребуваним продуктом страусячого бізнесу є м'ясо цієї птиці. За смаком, кольором і консистенцією воно схоже з яловичиною та телятиною, а за властивостями є легкозасвоюваним дієтичним продуктом. Дослідження показали, що за останні десятиліття попит на м'ясо страуса подвоївся.
Вирощувати страусів також можна для отримання шкурок ( шкіри), що за рівнем затребуваності відповідають галузям легкої промисловості. Шкурки страусів сьогодні можна прирівняти до крокодилової і зміїної шкірі з урахуванням того, що собівартість їх отримання набагато нижче. Шкіра страусів використовується для виготовлення різних виробів: ременів, гаманців, взуття, плащів і курток.
Ще більш прибутковим, але менш відомим є бізнес з вирощування страусів в медичних цілях - для виготовлення трансплантатів. Сухожилля страусів використовують для заміни в людських кістках пошкоджених зв'язок, а очна рогівка застосовується в операціях з відновлення зору. Доведено, що мозок страусів виробляє особливу речовину, що успішно можна застосовувати для комплексного омолодження людського організму та лікування хвороби Альцгеймера.
Все це робить бізнес з вирощування страусів досить привабливим для інвестування, особливо в країнах з економікою, що розвивається, де існує попит на страусячу продукцію, а сама підприємницька ніша ще достатньо не освоєна.
Пропонуємо препарати для страусів: Витамин АД3Е орал. (1 фл.х 1 л), Доксициклин 20% порошок (1 кг), Бровермектингранулят (1 кг)