Як виростити курчат під квочкою і без неї
Вирощування курчат можна проводити двома способами: під квочкою і без її участі. Більш докладно про це, читайте у статті.
Від того, як вирощені курчата, залежить їх подальша продуктивність. Приймати курчат на вирощування важливо без перетримки в інкубаторі. В іншому випадку при вмісті курчат збільшиться відмінок і погіршиться ріст молодняку.
Найбільш простим і доступним способом для присадибних господарств є вирощування курчат під квочкою, яка обігріває їх, охороняє від хижаків, розшукує корм. Це значно спрощує обслуговування молодняку. Під одну квочку можна розмістити до 30 добових курчат.
Правильне вирощування курчат увазі зміст квочки разом з малюками перші 2-3 дні в теплому приміщенні. З 3-4 денного віку курчат разом з квочкою можна випускати у двір, якщо на вулиці безвітряна сонячна погода, а температура повітря не нижче 15 градусів. Годувати курчат слід кожні 2-3 години.
Другий спосіб, як виростити курчат, - без квочки. При цьому важливо правильно створити необхідний температурний режим. У віці 1-5 днів для курчат температура повинна становити 30-32 градуси, в 6-10 днів - 28-26 градусів, 11-20 днів - 25-23 градуси. З 5-денного віку при температурі повітря не нижче 15 градусів курчат можна випускати на вигул на 30-40 хвилин.
Утримання добових курчат без квочки включає їх захист від хижаків (птахів і кішок). З цією метою слід влаштувати на вигулі невеликі гратчасті або сітчасті ящики без дна, які періодично рекомендується пересувати.
Утримувати курчат слід в теплому, сухому, світлому і добре вентильованому приміщенні. При підлоговому вирощуванні курчат слід за 4-5 днів до їх прийому закласти глибоку підстилку. Взимку її товщина повинна становити 10-15 см, а влітку - 5-6 см. Всі курчата повинні мати вільний доступ до води і корму. Світловий режим у перші два тижні має бути цілодобовим, а потім для курчат, які вирощуються на м'ясо, - 16-17 годин, для яєчних порід - 8 годин.
Важливою умовою успішного вирощування курчат є правильно організоване їх годівля. Чим раніше курчат починають годувати, тим краще вони ростуть. При вмісті добових курчат для їх годування можна використовувати сир, яйця, пшоно, вівсяну крупу, мелкодробленим жовту кукурудза. До 10-денного віку курчат слід годувати 6-8 разів на добу, з 30 до 60 днів - 4 рази, а після 60 днів - 3 рази. Кормовий раціон курчат повинен бути збалансованим по вітамінах. З третього дня життя курчат рекомендується давати їм подрібнену моркву, свіжоскошену соковиту зелень: кропиву, люцерну, конюшину, листя кульбаби і ін Їх дають у вигляді вологої мішанки.
Утримання і годування курчат м'ясо-яєчних курей трохи відрізняється від курчат яєчного напрямку. Так, м'ясо-яєчні курчата пристосовані до поїдання об'ємистих кормів з достатньою кількістю протеїну, тобто для їх вирощування не підійдуть місцеві дешеві корми: борошняні та зернові відходи, коренеплоди, харчові відходи. Годувати птицю слід вологими мешанками, в які влітку додають подрібнену зелень, а взимку - сінну або трав'яне борошно. З сухої суміші вологу мішанку роблять на воді, рибному та м'ясному відварі, обраті. Тістоподібні і клейкі мішанки не підійдуть для годування курчат.
Купити препарати для курчат, наприклад,
Промектин оральный (1 фл.х 1 л),
Флорон 10% (FLORON 10%) р-р для перор. применения (1 фл.х 1 л),
Тиамовет 45% гранулят (тиамулин), 1 кг