Домашнє свинарство не лише прибуткова галузь, але і досить цікаве заняття
У домашньому свинарстві застосовують такі види відгодівлі, як беконну, м’ясну, сальну та м'ясо-сальну. Більш детально про це, читайте у статті.
На сьогоднішній день свинарство являється не лише прибутковою, а й досить цікавою галуззю сільського господарства. Для домашнього утримання можна завести одну свиноматку і отримувати щорічно від неї потомство, а молодняк завжди у попиті. Продаж поросят може виправдати усі затрати по догляду за тваринами. Дехто вважає, що кнурів досить складно утримувати в домашніх господарствах. Це зовсім не так, особливої складності це заняття не має.
У домашньому свинарстві застосовують такі види відгодівлі, як беконну, м’ясну, сальну та м'ясо-сальну. Багато фермерів віддають перевагу м’ясній та беконній свинині. Як правило, відгодівлю тварин закінчують при досягнені ваги 100-120 кг. Подальша відгодівля загрожує дорожчанням продукції, адже майже припиняється нарощування м’язової маси, уся енергія кормів витрачається на утворення жиру.
Основна ціль домашнього свинарства м’ясного напрямку – одержання нежирної молодої свинини за досить короткий проміжок часу. Щоб затрати на домашнє свинарство виправдали себе, тварини мають володіти високим добовим приростом. Досить непогані результати отримують при годівлі свиней картоплею і концентратами (не менше 1,5 кг на день).
При введені домашнього свинарства можна отримати і беконну свинину, хоча не у всіх є можливість роздобути відповідні корми для цього. Відгодівля тварин триває близько семи місяців (до досягнення ваги 90-100 кг). Свиней годують ситно, але уникають перегодовування. Найкращим кормом для беконної відгодівлі є жито, ячмінь та сорго. Для цієї мети не піддійте овес та кукурудза, так як ці корми сприяють відкладенню жиру.
Багато фермерів віддають перевагу м'ясо-сальному напрямку домашнього свинарства. При цьому майже порівну отримують м’яса і сала. Тривалість відгодівлі – 8-9 місяці (до досягнення ваги 130-150 кг). Використовують такі корми, як концентрати, картоплю, харчові відходи.
Для сальної відгодівлі використовують вибракуваних свиноматок і кнурів. При цьому виду відгодівлі затрачають мінімальну кількість кормів. Спочатку тварин годують рослинними зеленими кормами, далі у 3-4 місяці годують на забій. В результаті такого вирощування отримують товсте сало і тонкий шар м’яса.
Якщо Ви вирішили зайнятися домашнім свинарством, тоді маєте знати, які вигідно корми використовувати для відгодівлі тварин, а які для цього не підходять. Велике значення також має вибір тварин. Для відгодівлі краще вибирати свиней із розтягнутим тулубом, рівною лінією спини і живота. Якщо у тварини провисла спина і відвислий черев, це говорить про слабкість мускулатури. Міцні ноги помірної довжини із косопоставленними копитцями – ознака хорошого здоров’я тварини.