Найважливіше народногосподарське значення кролівництва - отримання м'яса
Основним народногосподарським значенням кролівництва являється отримання м’яса, жиру, шкурок та пуху.
Значення «Кролівництва» сьогодні інтерпретується у трьох визначеннях:
1. За Ожеговим значення кролівництва – це розведення кроликів у промислових масштабах.
2. За Єфремовою значення кролівництва – галузь тваринництва, що займається розведенням кроликів.
3. В енциклопедичному словнику значення кролівництва, як галузі тваринництва, - це розведення кроликів задля отримання шкурок, м’яса та пуху.
Розглянемо більш детально народногосподарське значення кролівництва. Кролики являються високоплідними тваринами. Вже у віці 5 місяців можна парувати самок. Вагітність у них триває протягом одного місяця. За один приплід в середньому вони дають 7-10 кроленят. Відсадку молодняка можна проводити у 1-1,5-місячному віці, а самку продовжують парувати. Протягом одного року від самки можна отримати 5-6 окролів, а це близько 60-70 кг м’яса та до 40 кроленят. Високомолочна кролиця за добу дає до 200 г молока. Займатися кролівництвом – досить прибуткова та вигідна справа. Молоко кролиці досить поживне, адже містить 10-15 % білка, 10-20 % жиру, 1,8-2,2 % молочного цукру.
Основним народногосподарським значенням кролівництва являється отримання м’ясної продукції. Кроляче м'ясо є дієтичним продуктом. Його корисно вживати людям похилого віку, дітям, а також тим, хто страждає на захворювання серцево-судинної системи, печінки і шлунку. Кролятина за смаком нагадує курятину, дуже соковита та ніжна, має низьку калорійність. Кроляче м'ясо корисно вживати тим, хто страждає на зайву вагу, адже має велику кількість повноцінного білка. За цим показником воно поступається лише індичатині. Вміст води у ньому набагато менший ніж у свинині. З кролятини організм людини здатен засвоїти до 90% білка, при цьому з яловичини лише 62 %. Вагоме значення кролівництва полягає у можливості приготування смачних та корисних страв. Встановлено, що кролятина не втрачає своїх поживних якостей навіть при копченні та консервації. У порівнянні з курятиною кроляче м'ясо містить менше холестерину та натрію.
До значення кролівництва слід віднести отримання жиру. Кролячий жир досить легкоплавкий. За якістю він значно перевершує баранячий, свинячий та яловичий жир.
Кролівництвом часто займаються з метою отримання пуху, яке використовують для в’язки трикотажних виробів, виготовлення фетру (велюру та замша). З одного дорослого кролика за рік можна отримати близько 500 г пуху.
Другим продуктом за значенням кролівництва є шкурки. З них виготовляють дитячі шубки, жіночі манто, жакети та жилети, в’язані шапки, аксесуари, покривала. Кролячі шкурки використовують не лише в натуральному вигляді, але й для імітації під хутро шиншили, соболя, норки та інших хутряних звірів.