Обрізка копит у коней необхідна для нормальної роботи сухожильно-зв'язкового апарату
Обрізка копит у коней дає можливість створити належні умови для нормальної роботи механізму та сухожильно-зв’язкового апарату нижнього відділу кінцівки.
Обрізка копит у коней необхідна для видалення відрослих рогів та надання копиту форми задля правильної постановки кінцівок. Обрізка копит у коней дає можливість рівномірно розподілити вагу тіла по всіх поверхні копита та підготовити поверхню для щільного прилягання підкови. Ця процедура дає можливість створити належні умови для нормальної роботи механізму та сухожильно-зв’язкового апарату нижнього відділу кінцівки.
Для обрізки копит у коней застосовують спеціальний копитний ніж та копитний рашпіль. Останній потрібен для вирівнювання підошовного краю рогової стінки після обрізання. Також знадобляться кувальні кліщи для обкушування надмірно відрослого підошовного краю копит.
Обрізку копит у коней слід розпочати з підошви. З неї видаляють мертвий потрісканий ріг. Цю процедуру проводять вкрай обережно. Краще залишити трохи мертвого тонкого шару роги на підошві, ніж зрізати живий шар. Багатьом конярам досить важко установити точну межу між мертвим та живим рогом. Слід врахувати конфігурацію правильного переднього і заднього копита. Для цього потрібно знати співвідношення висоти п’яткової та зацепної стінки, а також напрямок осі пальцевих кісток. Під віссю слід розуміти лінію, що проведена спереду через середину путової і вінцевої кісток, і пролягає посередині зацепа. Напрямок осі – це основний критерій для визначення правильності обрізки копит у коней.
При обрізці копит у коней важливо рівномірно зрізати підошву і підошовний край рогової стінки, як з внутрішньої, так і з зовнішньої сторони. Ці сторони при правильній постановці кінцівок та формі копит мають однакову висоту. На зацепній частині копита підошовний край слід обрізати на одному рівні з підошвою. При цьому саму підошву необхідно обрізати не нижче рівня верхівки стрілки. Під час проведення процедури обрізки копит у коней слід стежити за збереженням безперервності рогової облямівки. Не можна обрізати поверхню у напрямку знизу в гору по п’ятковому стовпчику. Варто пам’ятати, що порушення безперервності рогової облямівки може призвести до незворотної патології.
Підошовний край після обрізки можна вирівняти за допомогою крупної насічки рашпіля. За рахунок цього можна створити гладку опорну горизонтальну поверхню для накладання підкови. Якщо зовні рогової стінки залишились задирки або після обрізання утворився гострий край, тоді виправити ситуацію можна за рахунок дрібної насічки рашпіля.
Важливо під час обрізки кутів підошви видалити відрослі частини заворотних стінок (клинчасті розпори), так як їх наявність сприяє перешкоджанню та розширенню стиснення копит. Вкрай обережно слід видаляти заворотні частини стінки. Місце з’єднання рогової підошви із зворотними стінками необхідно залишити у вигляді валика або піднесення, що спрямовано до передньої третини стрілки.