Козівництво в Україні є допоміжною галуззю
Козівництво в Україні розділене на галуззі: молочне, м’ясне, пухове і вовняне. Більшою мірою козівництво в Україні розвивається завдяки присадибним господарствам.
На сьогоднішній день козівництво широко поширене в різних країнах світу. Головною продукцією козівництва є молоко, шерсть, м'ясо та шкури. Займатись розведенням кіз досить вигідно, адже ці тварини не вибагливі до корму. В порівняні з іншими травоїдними тваринами, кози їдять майже усі трави (близько 600 видів).
Козівництво в Україні розділене на галуззі: молочне, м’ясне, пухове і вовняне. Більшою мірою козівництво в Україні розвивається завдяки присадибним господарствам. Козівництво в Україні – допоміжна галузь, адже окремих племінних господарств немає, не ведеться науково-дослідна робота з козами та й козівництво як окремий предмет є лише в Харківській зооветеринарній академії. Найбільш розвиненим є господарство Черкаської області «Прогрес».
Варто віднести до нагальних проблем козівництва в Україні створення племінних заводів та племінної служби, удосконалення системи племінного обліку, відкриття окремої спеціалізації «козівництво» в аграрних вищих навчальних закладах.
Головною продукцією козівництва є молоко, що має унікальний склад. В ньому є амінокислоти, що нормалізують холестериновий обмін та підвищують стійкість організму до інфекцій. Козяче молоко особливу цінність являє для дітей та дорослих людей, що мають шлункові захворювання. З нього виготовляють кумис, сир та біойогурти.
Метою введення козівництва в Україні є отримання м’яса, що багате вітамінами А, В1 та В2. В ньому менше холестерину, ніж в свинині та яловичині. Козяче м'ясо має менше жиру та трохи більше води. До того ж, кози менше хворіють, ніж велика рогата худоба.
Козівництво в Україні також спрямовуються на отримання вовни, що досить міцна, пружна, еластична та з особливим блиском. Козячу вовну використовують для виготовлення трикотажу, ворсистих та костюмних тканин, килимів.
Цінним різновидом вовняної сировини є козячий пух, що має унікальні фізико-технічні властивості. Він дуже м’який, тонкий, при цьому міцний та з малою теплопровідністю. Використовують козячий пух для виготовлення хусток та ажурних шалей.
Козячі шкури застосовують для вичинки таких цінних видів шкіри, як лайкра, сап’ян, замша, шевро. Вони використовуються для виготовлення модельного взуття та галантерейних виробів.
До продукції козівництва можна віднести гній, що є найкращим добривом для садів та городів. За своєю дією він перевершує коров’ячий та кінський гній. За один стійловий порід можна отримати 350-500 кг гною від однієї кози. При використанні його потрібно в 5 разів менше коров’ячого та в 4 рази менше кінського гною.
На сьогоднішній день козівництво широко розвинене в Азії та Африці, особливо в місцевості, де низький рівень розвитку сільського господарства.