Дезінсекція на підприємствах харчування починається з видалення харчових відходів
Періодично на підприємствах харчування слід проводити дератизацію та дезінфекцію – заходи по захисту та знищенню гризунів і комах. Які засоби для цього можна застосовувати, читайте в статті.
Періодично на підприємствах харчування слід проводити дератизацію та дезінфекцію – заходи по захисту та знищенню гризунів і комах. У приміщеннях громадського харчування не можуть бути комарі, мухи, таргани, кліщі, мурашки, шкідники харчових запасів (жуки, метелики). Слід відмітити, що небезпечність присутності комах зумовлено їх здатністю переносити збудники таких захворювань, як тиф (черевний і висипний), дизентерія, чума, енцефаліт, жовта лихоманка, малярія та ін.
У приміщеннях громадського харчування частіше зустрічаються таргани та мухи. Варто відмітити, що в кишечнику, на лапах і поверхні тіла мух можуть зберігатися збудники кишкових інфекцій та туберкульозу. Сідаючи на харчовий продукт, муха забруднює його бактеріями і вірусами механічним шляхом або обсіменінням вмістом із зоба. Іноді на харчових підприємствах зустрічаються чорний, великий американський та рудий таргани. Ці комахи небезпечні перенесенням різноманітних інфекцій. Їх наявність у приміщенні з харчовими продуктами говорить про антисанітарію.
Процес дезінсекції має розпочинатись з видалення харчових відходів та дотримання санітарних правил зберігання харчових продуктів. Після дезінсекції важливо зберігати їжу в посуді з кришками чи холодильних шафах. Відходи слід відкладати в промарковану тару: відра, бачки з кришками, щільні поліетиленові пакети; яку поміщають в охолоджувальну камеру або шафу. Після утилізації відходів тару необхідно ретельно вимити миючими або дезінфікуючими засобами.
Дезінсекція на підприємствах має включати санітарну обробку немеханічного обладнання, такого як столи, стелажі, шафи та ін. Варто уникати скупчення крихт і залишків їжі. Санітарній обробці мають підлягати інвентар і обладнання.
Аби кількість мух не збільшувалась, необхідно вчасно прибирати територію підприємства та майданчики сміттєзбірників, регулярно вивозити сміття і не допускати переповнення баків харчовими відходами. Сміттєві контейнери також мають регулярно дезінфікуватись. Аби в приміщення не залітали мухи, рекомендують в теплі дні на віконні рами прикріпити сітку з розмірами комірок не більше 1,5 мм.
З метою дезінсекції на підприємствах харчових продуктів можуть використовуватись хімічні засоби, механічні методи (чистка, мухоловки, липка стрічка, хлопавки) та фізичний вплив (виморожування тарганів). Варто застосовувати лише сучасні та ефективні засоби знищення комах, що дозволені санітарними органами. Так, хімічні засоби для дезінсекції на підприємствах можуть бути у вигляді порошків, розчинів, дустів, аерозолів, емульсій, сухих приманок, суспензій. Для знищення тарганів частіше застосовують приманки з інсектицидами, а для боротьби з мухами – аерозолі. Високоефективним є засіб на основі синтетичних піретроїдів – отрута швидкої контактної дії.