Передзабійне утримання свиней полягає в зведенні стресу тварин до мінімуму
Під передзабійним утримання свиней слід розуміти розвантаження та навантаження тварин, їх перевезення і перебування на бойні. Основна суть передзабійного утримання свиней – зведення стресу до мінімуму, що дає можливість покращити якість м’яса.
Важливим фактором передзабійного утримання свиней, на який варто звернути особливу увагу, є збереження якості м’ясної продукції. Так, м'ясо не повинно бути блідим, ексудативним та м’яким. Якість свинини напряму залежить від рівня кислотності, що визначається ступенем конверсії глікогену у молочну кислоту. Також на якість м’яса впливають генетичні особливості тварин. Немалий вплив має стрес, який відчуває тварина перед забоєм.
Під передзабійним утримання свиней слід розуміти розвантаження та навантаження тварин, їх перевезення і перебування на бойні. Спеціалісти звертають особливу увагу на зведення стресу у тварин до мінімуму. Варто знати, що на фоні шокового стану у тварин суттєво підвищується вміст кортизону у крові, що являється стероїдним гормоном і приймає участь у розвитку стресової реакції. Практика показує, що рівень кортизону зростає в тваринному організмі при завантаженні і протягом усієї поїздки на бійню не змінюється.
Способів утримання свиней перед забоєм є декілька. Найчастіше тварин розміщують після прибуття на бійню в окремих нових загонах і дають їм певний час погуляти. Встановлено, що найвпливовіші до стресу свині, що мають велику м’язову масу, так як їх кінцівки піддаються сильному навантаженню. Іноді на цьому етапі передзабійного утримання свиней між тваринами виникають бійки, що в свою чергу зумовлюють підвищення креатинфосфату та кортизону в крові, а це впливає на зростання рівня рН в м’ясі. Істотно погіршують якість свинини (майже на 40%) миттєвий забій тварин та їх коротких період передзабійного утримання. На деяких бойнях практикують огородження простору, де перебувають свині, прутами з електричною напругою. Вдаватися до такого методу не рекомендують, так як при отримані електричного розряду в кров тварини поступає велика кількість адреналіну, а це суттєво погіршує якість м’яса.
Основна суть передзабійного утримання свиней – зведення стресу до мінімуму, що дає можливість покращити якість м’яса. Тварин має оглянути лікар на відсутність ознак захворюваності. Далі їх поділяють на 5 категорій, в залежності від віку, маси та товщини шпику. У першу категорію включають свиней 6-7-ми місячного віку та беконного типу. Масть свиней має бути біла, шкіра не повинна мати синців, пігментних плям, пухлин та травматичних ушкоджень. Довжина тулуба не повинна бути менше 100 см, жива маса в межах 80-105 кг, а товщина шпику – 15-35 мм. У другу категорію входять м’ясні свині з масою тіла 60-130 кг та товщиною шпику 15-40 мм. Сюди ж входять тварини, що підлягають під ознаки першої категорії, але на шкірі мають дефекти. Третя категорія – це жирні кнурі та матки із вагою тіла до 130 кг та товщиною шпику більше 41 мм. Четверту категорію складають тварини з вагою більше 130 кг, товщиною шпику 15-40 мм. І остання, п’ята, категорія – це молочні поросята з масою 4-8 кг, у яких шкіра біла або з легким рожевим відтінком, без укусів, ран, синців та пухлин.
Пропонуємо препарати для свиней: Е-селен (100 мл), Комбистресс ин. (50 мл), Дельтанол (1 л)