Цілі використання головної продукції кролівництва
Продукція кролівництва: пух, шкурки та м'ясо, має широку сферу використання. Більш детальніше про це розповідається у статті.
Кролівництво багатьох заманює досить чималим прибутком за короткий період часу. Це пояснюється високою плодючістю та скоростиглістю кроликів. Вже у віці одного місяця вага тварини збільшується у 10-12 разів. Від однієї кролиці за рік можна отримати приблизно 30 кроленят, а це до 100 кілограмів загальної маси.
Сьогодні продукція кролівництва користується попитом, адже має ряд поживних переваг та суттєво відрізняється від м’яса інших видів. М'ясо кролика володіє високою біологічною цінністю, воно дуже смачне та ніжне. Його рекомендують регулярно споживати людям, які мають хвороби шлунково-кишкового тракту, страждають від харчової алергії, мають захворювання жовчних шляхів чи гіпертонію.
Кролятина є білим м’ясом, що містить більше білка, ніж яловичина, свинина, баранина, телятина. За складом вітамінів та мінералів цей вид м’яса перевершує усі інші. Так, кролятина багата на вітамін С, В6, В12 та РР. В ній дуже багато фтору, фосфору, калію, заліза, марганцю та кобальту, до того ж мало солей натрію, а значить його можна застосовувати під час дієтичного харчування. Доведено, що регулярне споживання кролятини сприяє покращенню жирового обміну та нормалізації балансу поживних речовин в організмі. Часто цей продукт кролівництва призначають з профілактичною метою від атеросклерозу, оскільки має лецитин і малу кількість холестерину. В ста грамах кролятини міститься лише 25 мг холестерину, а це суттєво менше ніж в курятині та яловичині.
Широко використовується така продукція кролівництва, як шкурки. Кролики володіють різним забарвленням волосяного покриву, а тому шкурки часто використовують як в натуральному вигляді, так і для фарбування в якості імітації більш дорогого хутра. Кролячі шкурки мають високу теплопровідність, легко обробляються. Часто їх імітують під бобра, соболя, куницю. Непридатні для цієї цілі шкурки використовують для виготовлення фетру і велюру, а також для пошиття жіночого і дитячого взуття та галантерейних виробів (гаманці, сумки, рукавички). Варто відмітити, що товарні якості кролячої шкурки безпосередньо залежить від стану шкіряної тканини (міздрі) та волосяного покриву (шерсті).
Продукцією кролівництва є також пух, що використовують для виготовлення найрізноманітніших виробів – рукавиці, носки, хустки, тощо. Попередньо пух проходить переробку, яка складається із декількох етапів: підготовка до прядіння та безпосереднє прядіння, в’язання та фарбування виробів. Спочатку пух оглядають, очищають від непотрібних домішок, розчісують та позбавляються сплутаних волокон. Після цього переходять до прядіння нитки, але чистки кролячих пух для цих цілей не підходить, оскільки має низьку міцність. Найчастіше за основу використовують бавовняні чи вовняні нитки. Для цього не підійде котушкова нитка, оскільки пух на ній тримається погано. В’язку проводять на круглих чи подовжених трикотажних машинах, або ж вручну, за допомогою гачків та спиць. При необхідності готові вироби фарбують. В якості барвників застосовують акрихін, родолін чи синьку.
Як видно, продукція кролівництва має широку сферу використання, а її виготовлення є прибутковою справою.