Прихований мастит у корів досить важко піддається визначенню
При субклінічному маститі на перший вигляд тварина видається здоровою, дає чисте молоко, на вим’ї відсутні будь-які симптоми запального процесу. Саме тому прихований мастит дуже важко виявити своєчасно. На що слід звернути першочергову увагу, розповідається у статті.
Прихований мастит у корів характеризується ознаками з помірним характером, що досить важко визначаються. На перший вигляд тварина видається здоровою, дає чисте молоко, на вим’ї відсутні будь-які симптоми запального процесу. При субклінічному маститі у корів з’являються в молоці патогенні мікроорганізми, а також підвищується кількість соматичних клітин (білих кров’яних тілець), що боряться із інфекцією. При клінічній формі маститу вже помітне суттєве зменшення молочної продуктивності, а от при прихованій – втрати молока більш значущі. У корів найчастіше розвивається субклінічна форма маститу (в середньому на кожен випадок клінічної форми припадає 20-40 ситуацій субклінічного). Під час прихованого маститу у корів молочна продуктивність знижується протягом тривалого часу, а значить надії на покращення пропадають.
Дуже важливим є контроль над субклінічним маститом у корів, що більш необхідніше ніж лікування клінічної форми. Хворі тварини є переносниками патогенних мікроорганізмів, а тому є джерелом розповсюдження інфекції. Як правило, клінічний мастит у корів розпочинається із прихованої форми. Аби зменшити кількість появи клінічного маститу слід своєчасно вести боротьбу із субклінічною формою.
Під час прихованого маститу у корів суттєво погіршується склад молока: збільшується кількість натрію та хлору і зменшується кальцію, фосфору, білка та жиру. Своєчасно діагностувати мастит у корів можна завдяки діагностиці молока на такі проби, як відстоювання, з димастином і бромтимолову.
Проба відстоювання проводиться наступним чином. У пробірку набирають молока (10-15 мл) із середнього чи кінцевого доїння та витримують його 16-18 годин при температурі 4-80С. Якщо тварина хвора, тоді на поверхні виникає тонкий шар (5 мм) слизу та пластівців, а на дні- осад.
При бромтимоловій пробі декілька крапель (2-4) молока змішують із реактивом (2-3 краплі), в якості якого виступає суміш спирту, дистильованої води та бромтимолу. Якщо тварина здорова, тоді молока набуває жовтого чи жовто-зеленого кольору, а якщо хвора – зеленого чи синьо-зеленого.
Проба з димастином – це коли 1 мл молока змішують із 1%-вим водним розчином димастину. Молоко від здорової тварини має помаранчеве забарвлення, а від хворої – малинове. Також після реакції у молоці корови, хворої маститом, з’являється желеподібний згусток.
Лікування субклінічного маститу у корів подібне серозному запаленню. Для цього використовують внутрішньом’язове введення антибіотиків. Перед доїнням рекомендують проводити масаж вим’я. Якщо ж візуально помітні зміни молока, тоді для лікування застосовують ті ж препарати, що й при катаральному маститі.
Мастиет Форте (1 шприц х 8 г),
Эгоцин L.A. (Egocin L.A.), 1 фл.х 100 мл,
Ветримоксин L.A. 15% ин. (100 мл),
Кобактан 2.5% сусп. ин. (50 мл)
та інші ветпрепарати для сільськогосподарських тварин можете в інтернет ветеринарній аптеці Юсна Супер Біо.