Особливістю розведення фазанів є їх негативна реакція на людей та тварин
При організації домашнього розведення фазанів необхідно врахувати, що в момент розмноження птиця веде себе дуже обережно і збудливо. Про особливості розведення фазанів дізнайтеся, прочитавши статтю.
Якщо Ви вирішили зайнятися розведенням фазанів, тоді маєте своєчасно підготувати облаштовані вольєри до моменту початку гніздового сезону. Вольєри необхідно продезінфікувати і ретельно прибрати. Як відомо, в природі фазани гнізда розміщують в кущах чи високій траві. По цій причині у вольєрах рекомендують висадити десь у віддаленій частині густі кущі. Якщо такої можливості немає, тоді можна поставити вертикальні снопи злаків, очерету чи кукурудзи. Саме у таких місцях фазані полюбляють облаштовувати гнізда.
При організації домашнього розведення фазанів необхідно врахувати, що в момент розмноження птиця веде себе дуже обережно і збудливо. При цьому негативно реагує на тварин і чужих людей. Процес розведення фазанів включає формування маточного стада, в склад якого має бути відібрана здорова молода птиця хорошої статури та великих розмірів. Підійдуть самці у віці 1-2,5 роки, та самки – 8-18 місяців. Птицю як виробників використовують протягом 2-3 років, після чого її вибраковують і змінюють на молодшу. До маточного поголів’я не можуть входити фазани із наявністю хронічних захворювань, важкими травмами, дуже агресивні і полохливі особини.
При утримані фазанів у вольєрах рекомендують розміщати 2-3 самок із одним самцем. Якщо кількість самок буде більшою, тоді їх несучість суттєво зменшується. Також важливо відбирати птицю із різних послідів, щоб уникнути зв’язків між родичами та наступної слабкості потомства.
Десь за місяць до початку яйцекладки необхідно в раціон годування дорослих фазанів включити антибіотики, що підвищують несучість на 25-45% та кількість запліднених яєць на 10-20%. Важливим моментом в розведені фазанів є період несучості. Яйця починають нестися десь через 14-20 днів після початку токування. До кінця травня несучість зростає, а пізніше повільно знижується і в кінці червня на початку липня завершується. За період розмноження самка може знести майже 50 яєць, при умові їх постійного відбору. Відбирати яйця краще вранці в момент годівлі або після полудня. Це дозволяє уникнути забруднення шкаралупи і розкльовування яєць. Спеціалісти рекомендують яйця зберігати у затемненому приміщення при температурі повітря 5-120С та вологості 65-70%. Також варто звернути увагу на місце розташування яєць. Вони мають бути у вертикальному положенні гострим кінцем донизу. Важливо знати, що крізь яєчну шкаралупу зародок виділяє накопичену вуглекислоту, а тому регулярно слід провітрювати приміщення, в якому зберігаються яйця. Зародок у яйці розміщується у верхній області жовтка, щільно прилягаючи до оболонки, що під шкаралупою. Таке його розташування покращує процес дихання. Необхідно врахувати, що якщо до інкубації яйця зберігаються більше 3-х днів, тоді їх регулярно слід перевертати, щоб уникнути прилипання жовтка до шкаралупи, інакше яйця будуть не придатні для виведення. Також потрібно відмітити, що після двох тижнів зберігання яєць ймовірність виводимості суттєво зменшується на ¼, а після 25 днів – майже на 90%. Спеціалісти радять забирати яйця одразу після знесення та зберігати їх під квочкою чи в інкубаторі.
Пропонуємо препарати для фазанів: Бровадазол плюс (1 кг),Диакокс 0,2% (1 кг),Бровермектин (100 мл)