Розведення гусей на м'ясо не вимагає вагомих фінансових затрат та титанічної праці обслуговування
Розведення гусей з метою отримання м’яса – не клопітка і перспективна справа, особливо для тих, хто проживає в селі і має бажання займатися птахівництвом.
Розводити гусей в домашніх умовах можливе не лише задля задоволення, а й для отримання прибутку. Утримання гусей може приносити чималий дохід без вагомих фінансових затрат та титанічної праці обслуговування.
Розведення гусей з метою отримання м’яса – не клопітка і перспективна справа, особливо для тих, хто проживає в селі і має бажання займатися птахівництвом. Важливою умовою успішного розведення гусей є їх харчування. Для цього підійде пасовищна трава та концентровані корма. Найкращими вважаються такі породи гусей, як арзамаська, холмогорська, китайська, біла італійська, сіра велика, кубанська, тульська, горьківська, оброшинська. Між собою вони відрізняються продуктивними властивостями. Так, для отримання жирної печінки краще віддати перевагу таким породам гусей, як тулузька, велика сіра та ландська.
Якщо вирощування гусей на м'ясо відбувається в умовах присадибних господарств, тоді краще застосовувати напівінтенсивну чи екстенсивну технологію. Вони відрізняються між собою тривалістю та проведенням. Напівінтенсивна технологія розведення гусей полягає у швидкому зростанні птиці вже на ранніх стадіях. Вже на 10-тий тиждень птицю можна забивати. Нарощування м’язової системи розпочинається за 4-5 тижнів до забою. Годують птицю сумішшю вівса і злаків, додатково дають білковий концентрат. При промисловому вирощуванні часто застосовують корм для індиків, що на 15% складається із сирого протеїну. Щодня гуси мають отримувати 300-400 г корму. Вигули не проводять, а годують у приміщенні. Так як гуси полюбляють поїсти і вночі, тому годівниці і поїлки залишають наповненими, а приміщення освітлюють слабкими лампами (1 Вт на м2).
Під час розведення гусей на м'ясо необхідно по всьому птахівнику розставити годівниці з кормом. При цьому маса усієї птиці буде наростати рівномірно. Підстилка завжди повинна бути сухою і теплою. Кожного дня необхідно додавати трохи свіжої соломи. При завершенні годівлі птиця додає у вазі 1-1,5 кг, при умові витрати корму в 7-12 кг на голову. При правильній відгодівлі птиця має вагу у 5-6 кг, тушка не жирна та має тонкий шар підшкірного жиру. Отримана вага складає близько 4-4,5 кг.
Якщо розведення гусей проводиться з метою отримання м’яса, тоді забій птиці має бути у віці 70-75 днів при досягненні ваги у 5-7 кг. Птиця старшого віку менш приваблива, так як тушка починає вкриватися пеньками при заміні пір’я. Якщо птицю не забили у цей період, тоді рекомендують зачекати до 120-130-денного віку. В цей момент нове оперення вже остаточно сформоване. Але варто врахувати, що м'ясо такої птиці буде менш рентабельне, так як надмірно накопичується жир.
На сьогоднішній день розведення гусей являється непоганим бізнесом, як для професіональних фермерів, так і для початківців-птахівників. Його основна перевага – швидке отримання прибутку з покриттям понесених витрат.
Пропонуємо препарати для гусей: Диакокс 0,2% (1 кг), Флосан 4% (фторфеникол), ор. 1 л, Миксовит В (1 кг)