Розведення перепелів потребує напівтемряви
Важливою умовою розведення перепелів є освітлення. У перші три тижні перепелят вирощують при слабкому освітленні, а пізніше переходять на переривчастий тип.
З метою розведення перепелів на м'ясо підходять як самці, так і вибракувані самки віком старше 30 днів. Також підійдуть дорослі перепели, що були використані для яйцекладки, і молода птиця, спеціально вирощена в промислових умовах.
Якщо Ви вирішили зайнятися розведенням перепелів, тоді повинні знати, що клітки слід розташовувати у затемнених місцях. Бажано, щоб клітки мали суцільні стіни, а поїлки та годівниці рекомендують розташовувати за її межами. Птиця дістає їжу та питну воду через вузькі поздовжні отвори, що спеціально роблять ззаду та спереду в стінах клітки.
Якщо кількість поголів’я становить 35 штук, тоді параметри клітки повинні бути наступними: висота 35 мм, ширина 760 мм. Більшість фермерів клітки розташовують у декілька ярусі, що дуже зручно. Годують перепелів подібно іншій домашній дорослій птиці. При промисловому розведенні перепелів збільшують кількість кормових жирів і кукурудзи. Як правило, раціон харчування перепелів складається на 20% із вареного гороху та 80% з комбікормів. Дуже різко птицю не можна переводити на інтенсивне харчування, так як це може призвести до появи захворювань чи навіть загибелі. Змінювати раціон необхідно поступово, протягом 3-4 днів. Спочатку на 50-60% раціону мають становити старі корми. Іншу частину можна замінювати новими видами корму, що є більш поживними. Частину нового корму поступово збільшують кожного дня, таким чином виводячи старий корм з раціону.
При розведенні перепелів на м'ясо годівлю проводять протягом 21-28 днів. Самок і самців рекомендують утримувати окремо. Важливою умовою розведення перепелів є освітлення. У перші три тижні перепелят вирощують при слабкому освітленні, а пізніше переходять на переривчастий тип, тобто чергують дві години темряви із однією годиною світла. Доведено, що при розведенні перепелів на м'ясо більших приростів ваги можна досягти, якщо самців перевести на 8-годинний світловий день, при цьому збільшити добову норму корму.
При розведенні перепелів для яйцекладки кількість корму становить 2,8-3 г/добу, а на м'ясо – дещо більша. Якщо харчування повноцінне і збалансоване тоді на грудях у птиці з’являється підшкірний жировий шар, а вага тіла зростає на 160-200 г.
Розведення перепелів потребує щоденного вигулу птиці на свіжому повітрі не менше 3-х разів на день. Вранці і ввечері птицю рекомендують годувати зерновою сумішшю (просо і кукурудза). Відгодовувати птицю на м'ясо починають у віці 9-10 місяців. Крім самців також підійдуть і самки, несучість яких є нижчою на 50% від норми. При цьому важливо врахувати, що різностатеві особини мають утримуватись в окремих клітках.
Відгодівля перепелів на м'ясо найефективніша на основі кормових сумішей, що збалансовані за кількістю енергопротеїнів (не менше 150 мл). Щоб збільшити калорійність корму рекомендують в раціон додавати 3-5% кормового жиру (фуза, фосфатиди, технічний жир).
Пропонуємо якісні препарати для перепелів: Бровадазол плюс (1 кг), Эгоцин 20 порошок (Egocin 20 powder), 1 кг, Докситил порошок (1 кг)