Метод розведення свиней впливає на жирність і прісність отриманого м'яса
Розведення свиней не потребує особливих умов та великих затрат. При мінімальних витратах можна кожного місяця отримувати смачну свинину, прісність та жирність якої залежить від методу годівлі і відбору тварин.
Розведення свиней набагато вигідніше за інші види сільськогосподарських тварин, адже відрізняються високою плодючістю, скоростиглістю, коротким ембріональним періодом, хорошою калорійністю м’яса, чималим виходом чистої продукції при незначних затратах на корм. Вигідність розведення свиней як бізнес підтверджується тим фактом, що за рік від однієї свиноматки є можливість отримати 28-30 поросят. Вагітність у самок триває 114-115 днів та характеризується багатоплідністю (12-14 малят). При умові інтенсивного підкорму вага тварини може сягнути 100-110 кілограм лише за 160-180 днів. Зрілості свині досягають вже у 7 місяців. Забійний вихід свиней беконних порід становить, як правило, 70-73%, а іноді і 80%.
Для домашнього розведення свиней рекомендують брати поросят віком 9 місяців, вагою більше 100 кг, не менш ніж із 12 добре розвиненими сосками. Тварин використовують як для штучного осіменіння, так і для природного спарювання.
Розведення свиней має розпочинатися із підготовки їх до поросності. В раціон харчування самок включають зелені та соковиті види корму, а в зимній період – кухонні відходи та бобове сіно. Для новонароджених поросят основним продуктом харчування є молозиво самки. Утримувати свиней можна і без матки, але це потребує більших затрат часу і ретельнішого догляду, та й годувати тварин необхідно не менше шести разів на день через однакові проміжки часу. Через тиждень поросят переводять на самостійне раннє харчування ацидофільним кислим чи свіжим коров’ячим молоком. Згодом можна додавати мінеральну підкормку: крейда, червона глина, деревне вугілля, кісткове борошно. Пізніше рекомендують давати яєчну чи вівсяну муку на основі обрату, варену картоплю, листя бобових трав, терту моркву, кропиву.
Надзвичайно важливим етапом розведення свиней є момент відсадження поросят від матері. Краще це проводити у віці 2-х місяців, коли вага тварин становить не менше 20 кг.
Свині – всеїдні тварини, що їдять усе. Щоб рентабельність розведення свиней була високою, необхідно організувати все так, щоб витрати на корми були мінімальними, тобто тварини мають поїдати всю порцію без залишку. Для цього їжа має бути смачною та привабливою для тварин. З цією метою в раціон добавляють концентровані і тваринні (молочні та м’ясні відходи) корми.
Для утримання свиней на присадибних ділянках має бути правильно збудоване приміщення із щільними морозостійкими стінами, зручною підлогою, суцільним дахом, доброю вентиляцією і освітленням, стоковою системою. Важливими умовами розведення свиней є тепло та сухість.
Отже, розведення свиней не потребує особливих умов та великих затрат. При мінімальних витратах можна кожного місяця отримувати смачну свинину, прісність та жирність якої залежить від методу годівлі і відбору тварин. Реалізація продукції свинарства ніколи не являлась проблемою. Свинина користується попитом у ресторанів, їдальнь, підприємств, які займаються виготовленням м’ясних продуктів. Бізнес з розведення свиней є високорентабельних і прибутковим заняттям.
Пропонуємо препарати для свиней: Кобактан 2.5% сусп. ин. (50 мл), Галапан (Galapan) клопростенол (1 фл.х 20 мл), Левамизол 10% ин. (100 мл)