Новости

Это интересно

Врачи рекомендуют:

ежедневная порция меда для взрослого человека должна составлять 60-100 г…

Особенности некоторых пород собак

Пекинес по имени Пагги из Техаса вошел в книгу рекордов…

Деревня собак

В Бразилии есть не совсем обычная деревня, в которой живут…

Факты из жизни пчел:

пчела может улететь от улья почти на 8 км и…

Фотоконкурсы домашних любимцев!

Пусть Ваше красивое домашнее животное выиграет приз для Вас!

Варроадез показал высокую эффективность по оздоровлению пасек от варроатоза.


Варроадез  - предупреждает варроатоз и акарапидоз, то…

Факты из жизни собак

Собаки умеют смеяться. Их смех – это повторяющееся фырканье.…

Собаки умеют завидовать

Собаки способны испытывать чувство зависти, свидетельствуют результаты серии экспериментов,…

Коты и валерьянка

Ученые пришли к заключению, что кошачья любовь к валерьянке существует…

Оказывается кошки различают цвета.

В науке долгое время существовало мнение о  том, что кошки…




 

      

Що в корови на язиці, те в господині в дійниці

Найсуттєвіший вплив на властивості та господарські показники молока мають зовнішні чинники, особливо повноцінність та рівень годівлі худоби. 

Молоко – один з найважливіших продуктів харчування людини. У ньому міститься більше ста необхідних для людини поживних речовин (вітаміни, білки, жири, вуглеводи, мікроелементи, солі), що перебувають у легкозасвоюваній формі та оптимальному співвідношенні. Перетравність поживних речовин цього продукту досягає близько 98%. За своєю харчовою цінністю молоко може замінити будь-який харчовий продукт, хоча жоден з них не може замінити молока.

На якість молока впливає генотип тварини, її порода та інтенсивність селекційного процесу в ряді поколінь. Проте найсуттєвіший вплив на властивості та господарські показники даного продукту мають зовнішні чинники, особливо повноцінність та рівень годівлі худоби. Давно встановлено, що годівля корів найбільше впливає на молочну продуктивність тварин, якісні та кількісні характеристики молока. Іншими словами «що в корови на язиці, те у господині в дійниці». При недостатній і неповноцінній годівлі, в першу чергу знижується удій молока, а також його якість, зокрема жирність. Відповідно, правильно збалансоване протеїнове харчування корів дозволяє збільшити удій і суттєво поліпшити якість молока.

Для утворення молока корові потрібно багато речовин у певному співвідношенні. Усі життєво необхідні компоненти корова може отримати з корму. Якщо цих речовин у кормах недостатньо, що найчастіше буває при отриманні лише природних кормів, тоді корова молоко віддає із власного організму відсутні речовини, тим самим його виснажуючи. Все це вказує на важливість правильної організації годівлі високопродуктивного молочного стада.

Залежно від розміру стада та наявної техніки сьогодні широко використовуються дві основні технології годівлі високопродуктивних молочних тварин: роздільна годівля окремими кормами і годівля кормовими сумішами. На практиці також використовуються їх численні варіанти. На вибір технології годівлі високомолочних корів впливає оцінка стада, поживність кормів та збалансованість раціону. З погляду фізіології більшу перевагу має технологія годівлі молочних корів кормовими сумішами. Така годівля сприяє постійному й оптимальному забезпеченню тварин усіма необхідними поживними речовинами. Крім того, така система годівлі досить проста у виконанні та легко піддається контролю й організації.

Від кормів, що входять у раціон молочного стада, залежить склад молока, його смакові якості та технологічні властивості. Так, включення у раціон макухи (льняної, соняшникової) тимчасово підвищує жирність молока на 0,2-0,4%. При годівлі корів маковою, конопляною, рапсовою макухою жирність молока, навпаки, знижується. На склад молока позитивно впливає годівля доброякісним сіном із молодої трави, зеленою масою бобових, травосумішами, злаковими і бобовими культурами. Годівля в зимовий період доброякісними силосованими кормами і сінажем, а у весняно-літній період – зеленими кормами і рослинністю на пасовищах, дозволяє отримати молоко, збагачене вітаміном А і каротином. При включенні у раціон великої кількості соковитих кормів молоко здобуває кормовий присмак і помітну гіркоту. Молоко від корів, яких утримуютьна злаково-бобових травостоях, відрізняється вираженим приємним ароматом.

Молочну продуктивність корів можна збільшити за рахунок введення у їх раціон концентрованих кормів, найважливішими серед яких являються фуражні зернові (пшениця, ячмінь, овес). Концентрати нормують у відповідності до рівня молочної продуктивності: на один літр молока витрачають 200-400 г корму. Підвищити удої дозволяє годівля соковитими кормами (морква, буряк, бруква, турнепс). На добу їх дають до 15 кг у розрахунку на 100 кг маси тварини. Велике значення у годівлі дійних корів мають грубі корми (сіно, солома). Якісне сіно є головним джерелом цукру і білка. Норма згодовування сіна не повинна перевищувати 5 кг.

Отже, головні умови отримання молока високої якості – годівля доброякісними кормами, повноцінність годування і дотримання загальноприйнятих зоогігієнічних вимог з утримання та годівлі тварин. 


Закрыть

Задайте вопрос специалисту

Ваше имя:
Контактный e-mail:
Ваш вопрос: