Що вигідніше, розведення курей на м'ясо або на яйця?
Рентабельність розведення курей в присадибному господарстві істотно залежить від правильності вибору породи, пристосованих до наших природних і кліматичних умов.
Сьогодні розводити курей у домашніх умовах доступно кожному. Пристосувати приміщення для утримання птиці - недороге і нескладна справа. Власник, який має присадибне господарство, повинен вирішити, який вид птиці йому доцільно розводити.
Розведення курей на м'ясо або з метою отримання яєчної продукції можна успішно проводити в усіх господарствах незалежно від природних і кліматичних умов і розміру присадибної території, оскільки при правильному годуванні їх і взимку і влітку можна вирощувати в приміщенні на підлозі або в клітках.
Рентабельність розведення курей в присадибному господарстві істотно залежить від правильності вибору породи, пристосованих до наших природних і кліматичних умов. Птахівників важливо знати господарсько - корисні якості породи курей, що розводиться. Як показує практичний досвід, в присадибних господарствах більш вигідно розводити курей на яйце і м'ясо певної породи, так як вони більш продуктивні, ніж безпородні. На крайній випадок можна використовувати високопродуктивні групи місцевої безпородної птиці. Такі кури добре пристосовані до місцевих умов, в порівнянні з завезеними з інших областей.
У присадибних господарствах переважно розводять курей м'ясо-яєчного або яєчного напрямку. Спортивні та декоративні породи курей розводять в обмежених кількостях, найчастіше в господарствах членів товариства любителів птахівництва, зоопарках і школах юних натуралістів. Слід зазначити, що продуктивні якості курей однієї породи залежно від походження та напрямки підбору, застосовуваного в господарствах, істотно розрізняються.
Якщо Ви бажаєте забезпечити сім'ю яйцями, тоді краще зайнятися розведенням курей несучок. При достатніх умовах годівлі та утримання вони дають велику кількість яєць, на знесення яких витрачається менше корму, ніж на курей інших порід. При розведенні курей на яйце витрачається менше кормів тому, що їх жива вага менше, ніж у загально використовуваних і м'ясних порід, а несучість вища. При цьому і яйця виходять більш дешевими в порівнянні з продукцією від інших порід.
В особистих господарствах також широко поширене розведення курей м'ясних і м'ясо-яєчних порід, що обумовлено хорошими м'ясними якостями і досить високою яйценоскістью. У птахівників - любителів великим успіхом користуються такі породи, як Ломанн - браун і рід - айланд, що також широко поширені в Європі та Америці. Середня вага таких курок становить 2,5-2,7 кг, півнів - 3-3,5 кг, а несучість 200-250 яєць при середній вазі 56-60 р. Для розведення м'ясних порід курей використовуються також плімутрок і корниш. Гібриди цих порід здатні давати високі середньодобові прирости - 40-42 р. Жива маса курок даних порід досягає 3-3,3 кг, а півнів - 3,5-4 кг. Молодняк відрізняється високою скоростиглістю. Несучість становить 150-180 яєць при середній масі 58-62 р.
Пропонуємо препарати для курей: Трифлон, ор. (1 л), Флосан 4% (фторфеникол), порошок 1 кг, Бровадазол 5% (100 г)