Скотарство в Україні має всі умови для успішного розвитку
У всіх розвинених країнах світу проблема забезпечення населення м'ясопродуктами вирішується за рахунок інтенсивного розвитку спеціалізованої галузі м'ясного скотарства.
Тваринництво - це найбільш давній промисел людини після полювання, рибальства та збирання. Появі тваринництва в Україні передував процес одомашнення певних видів диких звірів, які є джерелами їжі ( молока, м'яса, яєць) і сировини для виготовлення одягу. Придатними для одомашнення виявилися кози, вівці, корови, свині і деякі інші тварини.
У всіх розвинених країнах світу проблема забезпечення населення м'ясопродуктами вирішується за рахунок інтенсивного розвитку спеціалізованої галузі м'ясного скотарства.
Аналіз виробництва яловичини і молока, динаміки поголів'я великої рогатої худоби показує, що продовольча проблема скотарства в Україні сьогодні стоїть досить гостро. Встановлено, що забезпеченість населення молочними продуктами в кілька разів вище, ніж потреба в м'ясі. Попит на молоко і його похідні продукти задовольняє споживачів на 80-85 %, а по м'ясу - менш ніж на 40%.
Аналіз сучасного тваринництва в Україні показує, що на початку 2003 року розведенням м'ясної худоби займалося близько 300 господарств, які утримували понад 150 тис. голів худоби, у тому числі 50 тис. корів. За останні чотири роки маточне поголів'я худоби м'ясного напряму зменшилася майже на половину, а кількість господарств, що розводять м'ясну худобу, - на 30 %. У 2007 році було вироблено 780 тис. тонн телятини і яловичини, що становить 1,16 % його світового виробництва. При цьому істотно скоротилася дійна група як у господарствах населення (з 2779,9 до 2568,7 тис. голів - на 7,6 %), так і в сільськогосподарських підприємствах (з 821,7 до 708,0 тис. голів - на 13, 8%).
За даними 2007 року в господарствах населення утримувалося близько 77,6 % загальної кількості поголів'я корів. Через спад поголів'я корів виробництво м'яса і молока всіма категоріями господарств продовжувало стрімко зменшуватися. В результаті загального скорочення виробництва м'ясної і молочної продукції скотарства в Україні у 2008 році стрімко зросли на неї ціни.
На початок 2008 року питома вага м'ясних корів становив 6 % від усього поголів'я в сільськогосподарських підприємствах різних форм власності. Для скотарства України така кількість поголів'я є занадто маленьким. Саме недостатня кількість м'ясної худоби є основним гальмом подальшого розвитку тваринництва в Україні, особливо в регіонах, що постраждали від забруднення радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.
За науково обґрунтованими нормами харчування людина повинна споживати 400 кг молока і 45 кг яловичини на рік. Тобто, господарства всіх форм власності повинні мати 6-6,5 млн., молочних корів, від яких можна отримати 3,5-4 тис. кг молока, і 1,5-2 млн., м'ясних корів. На основі світового досвіду вирішити цю проблему можна за допомогою всебічного розвитку скотарства в Україні, спрямованого на збільшення виробництва високоякісної яловичини. Сьогодні в нашій країні створені об'єктивні умови для успішного інтенсивного формування цієї галузі тваринництва.
Пропонуємо препарати для великої та дрібної рогатої худоби: КламоксилLA (100 мл), Ангельминт 10% порошок (1 кг), НафпензалDC (1 шприц х 3 г)