Способи розведення кіз залежать від продукції, яку бажають отримати
Розведення домашніх кіз - дуже приваблива і вигідна справа, адже кози добре відпрацьовують корми і дають молоко високої якості.
У сільських подвір'ях розводять кіз для отримання високоцінного молока, м'яса, козячої вовни та пуху. Козячі шкурки успішно застосовуються для вичинки овчин і пошиття дублянок. Пух використовують на светри, кофточки і хустки. Молоко вживають як в натуральному вигляді, так і у вигляді кисломолочних продуктів.
Для розведення домашніх кіз вибирають породу в залежності від продукції, яку бажають отримати. Всі породи кіз підрозділяються на пухові та молочні. До молочних порід відносяться словацька, зааненская, а до пухових - ангорська, придонських, кашмірська. При виборі тварин слід звертати увагу на фортецю і екстер'єр конституції, оскільки від цього залежить продуктивність і здоров'я кіз. Краще купувати кіз від батьків з високою продуктивністю. При відборі тварин для розведення молочних кіз варто звернути увагу на розвиток вимені. Справа в тому, тварини з великою головою, грубим кістяком і недоліками екстер'єру ( провисла спина, криві ноги, вузька груди) мають знижену молочну продуктивність. У молочної кози вим'я повинно мати правильну форму, видаватися далеко вперед по животу. При виборі тварин з метою утримання і розведення кіз пухових порід слід звертати увагу на продуктивність батьків. Найкраще купувати кіз від чистопородних батьків, оскільки помісні тварини мають низьку пухову продуктивність.
Розведення кіз в домашніх умовах полегшується тим фактом, що вони невибагливі до умов утримання. Кози досить легко переносять спеку і холод, не вимагають опалювальних приміщень. Їм цілком достатньо присутність даху над головою і відсутність протягів. Господарства по розведенню кіз повинні бути забезпечені сухий підстилкою. Кіз можна утримувати на глинобетон підлозі, рясно вистеленому сухою травою і соломою. Взимку у кіз підстилку можна не виносити, а лише підсипати нову в міру необхідності. З настанням тепла приміщення потрібно вичистити і покласти нову підстилку. У літні місяці підстилку рекомендується міняти один раз на місяць.
Другою незаперечною перевагою розведення кіз на особистому подвір'ї є корм. Влітку проблем з годуванням кіз практично не виникає. Вони добре поїдають будь-яку траву, хоча не люблять одноманітності. Поїти кіз слід двічі на день, а влітку - три рази. Головним кормом у зимовий час є сіно. Гарного якісного сіна на зиму козам буде достатньо. Для різноманітності можна давати віники молодих гілок з листям. У середньому доросла коза з'їдає 1,5-2 кг сіна в день, а козел - 2-2,5 кг. На зиму однієї козі знадобитися близько 400 кг сіна.
У порівнянні з коровами кози дають менше молока, але при розрахунках на витрати праці виходить, що кіз містити вигідніше. Якість і кількість козячого молока залежить від породи і фізіологічних даних кожної тварини. Наприклад, середні надої зааненскіх кіз складають 6 літрів на день. З козячого молока можна виготовляти сир, масло, сир, вершки та ін. Кожен рік при розведенні кіз можна отримувати додатковий бонус у вигляді козенят, яких можна використовувати або для розширення стада, або для одержання м'яса, або для отримання грошей, хоча і невеликих.
Виходить, що розведення домашніх кіз - дуже привабливе справу, адже кози добре відпрацьовують корму і молоко дають високої якості. Звичайно, багато залежить і від Вашого досвіду в козівництві. Досвідченому козівники буде не важко впоратися з дорослими тваринами, а ось новачкові краще почати з невеликого поголів'я молодняку.
Пропонуємо препарати для кіз: Аминосол (Aminsol) 30 мл, Дельтанол (1 фл.х 100 мл), Эгоцин 20 порошок (Egocin 20 powder), 1 кг