Сучасні технології в годівлі та відтворенні високопродуктивного молочного худоби
На сучасному етапі економічного розвитку молочне тваринництво повинно бути конкурентоспроможним, рентабельним і здатним забезпечити продовольчу незалежність країни, тобто високопродуктивним.
12-13 грудня 2013 року науково-практична конференція «Современные технологии в кормлении и воспроизводстве высокопродуктивного молочного скота».
Найдорожчою і складною областю в тваринництві є технологія утримання молочної худоби. Встановлено, що високопродуктивний молочна худоба має дуже чутливий організмом, всі фізіологічні та біологічні вимоги якого потрібно комплексно всебічно задовольняти. При організації молочно-товарних ферм слід встановити оптимальне рівновагу в технічній, біологічної та економічної сторони діяльності. Високопродуктивним може бути лише те тварина, що відчуває себе комфортно.
Проблема відтворення молочної худоби займає центральне місце в реалізації продовольчої програми країни, від якої залежить нарощування темпів виробництва продукції скотарства. Саме тому важливо правильно підібрати технологію відтворення високопродуктивного молочного худоби, що має бути спрямована на ліквідацію безпліддя і скорочення втрат від падежу.
Існують самі різні причини низької продуктивності молочної худоби. На показники відтворення молочних корів впливає цілий комплекс факторів, основними серед яких є стійка кормова база і збалансоване харчування по білках, ліпідам, вітамінів та мінеральних речовин з урахуванням фізіологічного стану кожної тварини. На відтворення молочної худоби також впливає патологічні стани тварин: інвазійні, незаразні та інфекційні хвороби, аномалія розвитку органів розмноження. У кожному господарстві роль різноманітних факторів, що знижують продуктивність молочної худоби, різна.
Останнім часом відбулися серйозні зміни в годівлі молочної худоби. Так, багато господарств використовують технологію годування високопродуктивного молочного худоби, що заснована на скороченні заготівлі сіна, збільшенні кількості силосу та підв'ялених зелених кормів, а вирощування коренеплодів взагалі припинено. Тобто, структура раціонів годівлі молочних корів істотно змінилася. Особливістю годування високопродуктивного молочного худоби є застосування об'ємистих кормів, що складають основу раціонів, впливають на визначення типу годівлі, якості і кількості включаються в раціон кормових добавок (преміксів) і комбікормів. Годування істотно впливає на рівень майбутньої молочної продуктивності.
Сучасні технології відтворення високопродуктивного молочного худоби включають організацію штучного осіменіння тварин. При цьому центральне місце відводиться дотриманню ветеринарно-санітарних правил, якості сперми бугаїв-плідників та відбору корів. Суть технологій відтворення молочної худоби полягає в комплексному використанні таких факторів, як:
· активний регулярний моціон у всі періоди життя;
· збалансоване повноцінне годування у відповідності з функціональним станом організму тварини;
· правильний вибір часу осіменіння та дотримання при його виконанні ветеринарно-санітарних правил;
· дозоване спілкування самок з самцями (після пологів, при статевому дозріванні й підготовці до осіменіння);
· спілкування маток з новонародженими телятами і застосування регламентованого піддою-підсосу, особливо в перші 5-7 днів після пологів;
· правильна підготовка корів до пологів і їх проведення відповідно до ветеринарно-санітарних правил;
· застосування технології машинного доїння корів.
На сучасному етапі економічного розвитку молочне тваринництво повинно бути конкурентоспроможним, рентабельним і здатним забезпечити продовольчу незалежність країни, тобто високопродуктивним.