Технологія утримання молочних кіз має екстенсивний характер
При утриманні молочних кіз в приміщенні дотримуються безприв’язного чи прив’язного методу. Частіше за все використовують безприв’язну систему утримання тварин на солом’яній підстилці.
Утримання молочних кіз має бути організоване таким чином, щоб молоді особини добре росли і розвивались, а дорослі – мали міцне здоров’я та хорошу продуктивність.
Сьогодні переважно фермери дотримуються екстенсивної технології утримання кіз. Частіше використовується пасовищне-стійловий чи стійлово-пасовищний спосіб розведення тварин. Варто відмітити, що стійловий період триває 180 днів, а пасовищний – 185. Тривалість може відрізнятися, що визначається природно-кліматичними умовами. Взимку кіз утримують в приміщеннях з використанням глибокої сухої підстилки, наприклад, соломи. При цьому тварин періодично вигулюють у дворах. Влітку кози переважно знаходяться на пасовищі, де облаштовують навіс, щоб тварини мали змогу сховатися під час дощу.
При утриманні молочних кіз в приміщенні дотримуються безприв’язного чи прив’язного методу. Частіше за все використовують безприв’язну систему утримання тварин на солом’яній підстилці. Їх можна об’єднати як групами по 10-50 особин, так і партіями по 50-100 голів. Це напряму залежить від площі території ферми. Індивідуальний боксовий варіант утримання кіз застосовують рідше. Краще за все розділити кіз на статево-вікові групи: матки; ремонтні самки; ремонтні самці та козли-виробники; тварини для відгодівлі, в тому чисті козли-кастрати і матки-брак.
Дійних тварин рекомендують утримувати окремо протягом усього року, аби інші кози не заважали дійному процесу та в період сухостою була можливість контролювати сукозність. Важливо кожній віковій групі тварин призначити окремих працівників, які контролюють їх годівлю, водопій, випас, доїння, а також доглядають хворих кіз та прибирають приміщення.
Стійлових період триває близько 180 днів. При хороших погодних умовах (температура не менше -150С та шар снігу не більше 12-15 см) тварин можна на 1-3 години випускати на пасовище. Переваги зимового випасу в тому, що тварини поїдають невелику кількість рослин, цим самим загартовують організм, економлять корм і запасаються вітамінами. Взимку випасати можна лише здорових кіз, а хворих потрібно забезпечити якісним кормом та достатньою кількістю питної води. У сильні морози краще не випускати сукозних маток. Також тварин не можна годувати мерзлими кормами та поїти холодною водою. Сукозних маток варто припинити випасати вже за 2-3 тижні до козління.
Навіть якщо тварини взимку виходять на випас, все ж більшу частину часу вони проводять у приміщенні, в якому завжди має бути чисто і сухо. В зимній період в приміщенні температура має бути в межах +13-+210С, вологість повітря – 60-70%. На одну голову має припадати 1,2-2,5 м2.
Окрім того, що в період усього року тварин необхідно забезпечити хорошими умовами утримання, також вони мають отримувати повноцінне якісне годування. Кози є невибагливими до умов утримання, але неякісна годівля може спричинити втрату продуктивності та розвиток захворювань.
Пропонуємо препарати для кіз: ВитаминАД3Е орал. (1 фл.х 1 л),ДЕ крем-эмульсия (200 г),Пенстреп-400 (100 мл)