Як вичиняти шкурки кроликів?
У статті докладно розповідається про основні етапи вичинки шкурки кроликів.
Як вичиняти шкурки кроликів? У домашніх умовах виробляти шкурки кроликів досить важко. Розглянемо промисловий процес вичинки шкурки кроликів.
Свіжозняті шкурки кролів з метою зневоднювання розміщують на правилі (болванці) і сушать протягом 2-3-х днів. Про те, що шкурки кроликів повністю висохли можна судити по відсутності зволожених і м'яких ділянок на шкірі. Якщо на міздрі залишилися краплі жиру, їх потрібно видалити, тільки після цього шкурку протирають сухою тирсою не смолистих видів деревини. Вичинка шкурки кроликів починається з розмочування її до парного стану, спочатку протягом 3-5 годин у теплій воді (температура 35-40), а потім протягом 10-12 годин шкурки витримують у сольовому розчині (на 1 л води 15-30 г кухонної солі). Якщо при сушінні шкурки були оброблені сіллю, тоді воду підсолювати вже не треба. При відмоканні додають 1-2 таблетки норсульфазолу на 1 л води, з метою запобігання розвитку мікробів. Щоб після шкурку не мити, можна у воду додати прального порошку (3,5 г / л). Після того, як шкурки кроликів розмокнули, з них потрібно видалити залишки жиру. Існує три способи видалення жиру зі шкурки: зрізування ножем без зачіпання шкіри, збивання на тупій косі або скобі, скобління металевою ложкою. Спочатку міздрю обробляють по хребту в напрямку від хвоста до голови, а потім - від хребта до країв. Після цього шкурки кроликів знову обполіскують в мильному розчині, до тих пір, поки не з'явиться характерний легкий скрип тріскаючих волосинок. Можна в мильний розчин додати 0,5 г кальцинованої соди. Після процедури ополіскування шкурки кроликів струшують і протирають ворс сухою ганчіркою. Наступний етап вичинки шкурки кролів - пікелювання або квашення, що необхідне для видалення клейких білкових речовин і роз'єднання на окремі волокна ороговілих пучків.
Пікелювання шкурки кроликів можна проводити двома способами: окуночним і намазним. Для окуночному способі потрібно приготувати розчин при температурі 30-35С - 40 г кухонної солі і 10-15 г концентрованої оцтової кислоти на 1 л води. На 1 кг шкурок потрібно 7 л такого розчину. Триває окуночне пікелювання одну добу. Для намазного пікелювання розчину береться в два рази більше і наноситься на шкурки кроликів щіткою, ганчіркою, пензлем 2-3 рази. Після процедури пікелювання шкурку потрібно скласти навпіл і здавити місце згину, якщо є довго не зникаюча біла смуга, значить процес завершено. Після цього шкурки кролів потрібно півгодини потримати в розчині соди (1,5 г соди на 1 л води). Далі в складеному вигляді шкурки дозрівають протягом 12-48 годин.
Як вичинити шкурку кролика? Після пікелювання відбувається квашення, що можна проводити різними методами. Найбільш перевірений і доступний метод квашення шкурок кроликів - змазування тістом. Тісто готується так: розводять 15-20 г дріжджів в розрахунку на 1 кг борошна грубого помелу і одну столову ложку кухонної солі. Приготованим тістом обмазують шкурки і складають у стопку, перекладаючи їх пергаментним папером. Так шкурки витримують 2-3 дні.
Наступний етап вичинки шкурок кролика - дублення. Для більш спрощеного варіанту дублення використовують відвар кори верби, дуба або вільхи. Більш дієвим є відвар кори верби (250-300 г дрібної кори та гілок посипають 50-60 г сіллю, заливають 1 л води і кип'ятять 20-30 хвилин). Шкурки занурюють у приготований охолоджений відвар, періодично помішуючи, на одну добу. Після цього шкурки кролів складають у стос і наверх кладуть дошку з вантажем 5-7 кг (на 1-2 дні).
Наступний етап - жирівка шкурки з допомогою емульсії на основі гарячої води (на 0,5 л води 50 г розчиненого господарського мила, 5-10 мл нашатирного спирту і 500 г розплавленого тваринного жиру). Таку емульсію наносять на міздрю і витримують 3-4 години. Після сушіння шкурку натирають порошком гіпсу чи крейди, а шерсть обтирають деревною тирсою, обтрушують і розчісують.